Saara Valkama muutti kaksi kertaa Jätkäsaareen
Uuden kaupunginosan yhteisöön on helppo solahtaa sisään, vanhemmat kiittelevät. Kaverisuhteet ja sosiaaliset verkot muodostuvat nopeasti, kun kaikki on kaikille uutta.
Saara Valkama perheineen yritti muuttaa Jätkäsaaresta Espooseen. Siitä tuli kuitenkin lyhyt reissu.
”Muutimme Jätkäsaareen vuonna 2014 ja asuimme täällä ensin kaksi ja puoli vuotta. Muutimme sitten Espooseen, mutta totesimme, että kaipaamme niin paljon keskustaan ja Jätkäsaareen, että palasimme tänne syksyllä 2017.”
Sijainnin ja keskustan palvelujen lisäksi perheen veti takaisin Jätkäsaareen hyvät julkiset liikenneyhteydet ja alueen lapsiystävällisyys.
Tytär Nella Valkama on äitinsä kanssa samaa mieltä.
”Täällä on kivaa asua. Tykkään leikkiä kavereitten kanssa”, Jätkäsaaren koulun kakkosluokkalainen sanoo.
”Totta kai täällä kaipaa sitä, että alue olisi valmis, ettei olisi keskeneräisyyttä kaikkialla”, äiti Valkama kertoo.
Jätkäsaaren koulun oppilaat ovat Ruoholahden Sanomien pyynnöstä tulleet Hyväntoivonpuistoon kuvauksiin.
Aiheena on 10000 asukkaan rajan ylittyminen Jätkäsaaressa, ja koululaiset heiluttelevat kyseistä lukua kantavia kylttejä alueen yhden maamerkin, oranssin sillan luona.
Jätkäsaaren asukasluku on kasvanut muutamassa vuodessa paristatuhannesta kymmeneentuhanteen. Tarkalleen tämä rajapyykki ylittyi syksyllä.
”Koko Jätkäsaaren osa-alueen asukasluku oli syyskuun lopussa 10062 asukasta”, kertoo Pekka Vuori Helsingin kaupungilta.
Vuori vastaa kaupungin väestöennusteista.
Vuonna 2010 Jätkäsaaressa – eli Ruoholahden kanavan eteläpuolella – asui reilu 2200 asukasta. Vuoden 2028 lopulla Jätkäsaaressa on Helsingin ennusteen mukaan noin 19000 asukasta.
Jätkäsaari on jo nyt reilusti isompi kuin suurin osa Suomen kunnista. Kuntien mediaanikoko Suomessa vuoden 2017 lopussa oli 6146 asukasta.
Syyskuun jälkeen Jätkäsaari on kasvanut jo 10400 asukkaan kaupunginosaksi. Tämän vuoden aikana asukasluku kipuaa 11000:een, jolla se yltää jo Maarianhaminan asukasluvun tasalle.
Valmistuessaan vajaan kymmenen vuoden päästä Jätkäsaari on saman kokoinen kuin vaikkapa Laukaa, Heinola tai Naantali nykyään ovat.
Carita Koivisto muutti viidentuhannen asukkaan Pornaisten kunnasta Jätkäsaareen puolitoista vuotta sitten. Kolmasluokkalainen tytär Hilla Haapsaari aloitti uuden koulun täällä.
Koivisto kehuu, kuinka helposti uudella alueella pääsee osaksi yhteisöä.
”Jos muuttaa vanhalle alueelle, niin sitä on vaikeampi päästä mukaan. Täällä kaikki ovat tulijoita, ja heti löytyi kavereita, ihania lapsia. Se oli yksi syy, miksi tulimme uudelle alueelle.”
”Täällä on myös paljon harrastusmahdollisuuksia, mitä maalla ei ollut”, Koivisto lisää.
”Täällä on kivaa! Yleensä menen kavereitten kanssa kaupungille ja sitten pihalla on kiva olla”, tytär Hilla Haapsaari kuvailee.
Kakkosluokkalainen Siiri Penttinen on asunut neljä vuotta Jätkäsaaressa ja koko ikänsä Ruoholahti–Jätkäsaaressa.
”Täällä on tosi kivaa asua. Olen asunut täällä kahdessa eri kodissa, ja sain oman huoneen kun muutettiin”, Penttinen kertoo.
”Ja koulussa on kivaa. Siellä on paljon ilmiöitä ja paljon tutkimista eikä aina matikkaa ja kaikkea tylsää”, hän jatkaa.
Koulua kehuvat myös vanhemmat. Eikä se ole vain koulu, vaan myös harrastuspaikka.
Alueen yhteisöllisyyttä kuvastavat muun muassa erilaiset harrastusmahdollisuudet, joita Jätkäsaaren koululle on järjestetty iltapäivisin.
”Koululla on kerhoja paljon, joka päivä kahdesta kolmeen eri kerhoa. Jokainen oppilas käy varmasti jossain kerhossa”, kertoo Jätkäsaaren vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Sari Heikkinen.
Vanhempainyhdistys perustettiin samalla kun koulu aukesi puolitoista vuotta sitten. Yhdistys alkoi suunnitella kerhotoimintoja jo silloin.
Osa koulun kerhoista on koulun järjestämiä ja osa vanhempainyhdistyksen organisoimia, yritysten ja yhdistysten pitämiä kerhoja.
”Jalkapallo, tanssi, liikunta, espanja, englanti, orkesteri, musiikki, teatteri, taide, ohjelmointi ja robotiikka”, Heikkinen luettelee kerhotarjontaa.
Heikkisen mukaan moni vanhempi on kiitellyt sitä, että harrastustoiminnan voi suurelta osin hoitaa jo iltapäivien aikana.
”Ensi syksyksi valmistuu Jätkäsaaren uusi iso koulu ja vanhempainyhdistys suunnitteleekin jo, miten myös yläkoululaiset saadaan mukaan toimintaan ja minkälaisia kerhoja voisimme heille tarjota”, Heikkinen jatkaa.