Selitysvideoväki asettui Jätkäsaaren Atlantinkadulle

”Lapset pysähtyvät välillä ikkunan taakse katsomaan videoitamme”, kertoo toimitusjohtaja Nils Bürgi.

Selitysvideon eli MotionPro Oy:n toimitusjohtaja Nils Bürgi (vas.), Norjan-markkinoiden myyntijohtaja Kristine Mattila ja myyntijohtaja Risto Lusua yhtiön toimitiloissa Atlantinkadulla. (kuva: Rauno Hietanen)

Katutason liiketilan ikkunoissa pyörii videoita isoilla tv-ruuduilla.

”Pikkulapset pysähtyvät niitä katselemaan välillä”, toimitusjohtaja Nils Bürgi kertoo.

Selitysvideo.fi eli MotionPro Oy muutti ydinkeskustasta Annankadulta  Jätkäsaaren Atlantinkadulle vuonna 2018. Atlantinkatu oli silloin paljon keskeneräisempi kuin nyt, ja liiketilan vuokrakin on ollut huojennettua alueen keskeneräisyydestä johtuen.

”On tosi kiva nähdä miten tämä alue kehittyy. Aluksi ole edes paikalliskulttuuria ja se sitten pikkuhiljaa kehittyy”, Bürgi pohdiskelee.

Heidän HOASilta vuokratun toimiston ikkunoista ohikulkijoille pyöritetään videoita, jotka esittelevät yritystä: täällä tehdään yksilöllisiä, viihdyttäviä ja ytimekkäitä selitysvideoita.

Esimerkiksi Imatran kaupungin minuutin videossa kerrotaan kaupungin vetovoimatekijöistä.  Kelan videossa kerrotaan kuntoutuskursseista ja Bridgestonen videossa selitetään, miksi heidän valmistamat renkaat kannattaa valita raskaalle kalustolle. Ja niin edelleen.

Selitysvideolla on yritysasiakkaita laidasta laitaan. Nimensä mukaisesti selitysvideoilla videoilla yhdistyvät animoidut piirrokset ja selitys eli kertojan ääni.

”Olemme saaneet muutamia asiakkaita tämän sijainnin takia. Yritysten edustajat ovat kulkeneet tuosta ohi ja soitelleet sitten”, Bürgi kertoo.

Selitysvideolla on kolmesta neljään työntekijää, mutta yritys työllistää kymmeniä freelancereina toimivia käsikirjoittajia, kertojia, graafikoita, kuvittajia ja animaattoreita.

MotionPron tarina alkoi vuonna 2016. Bürgin ystävällä Michael Herrmannilla oli Sveitsissä samankaltainen selitysvideoita tuottava yritys, ja tämän pohjalta Bürgi ja Herrmann perustivat yrityksen Suomen markkinoille. 

Tätä yritystä Nils Bürgi ja myyntijohtaja Risto Lusua ovat kehittäneet viitisen vuotta. Bürgi ja Lusua tuntevat toisensa jo aiemmasta työpaikasta Saksalais-Suomalaisessa Kauppakamarissa.

Bürgin äidin juuret ovat Savossa, mutta Bürgi on asunut käytännössä koko elämänsä Sveitsissä. Suomen kieli taittuu silti vaivatta.

”Lapsena tuli kesät Suomessa vietettyä.”

Suomen lisäksi Selitysvideo tuottaa videoita myös Ruotsiin ja Norjaan. 

”Selitysvideo on tuottanut videoita jo yli 30 eri kielellä ja mikä tahansa kieli onnistuu tarvittaessa”, Bürgi sanoo. 

Kun Selitysvideon kaltainen yritys laajenee, jokainen kieli tarvitsee oman osaajansa. Niinpä Atlantinkadun toimistolla työskentelee myös Suomeen miehensä kanssa muuttanut norjalaissyntyinen Kristine Mattila. Hän on yrityksen Norjan-markkinoinden myyntijohtaja.

MotionPron liikevaihto vuonna 2020 oli noin 600 000 euroa ja liikevoitto samalta ajalta oli noin 112 000 euroa. Liikevaihdosta kolme neljäsosaa tulee Suomeen myydyistä videoista.

Rauno Hietanen
Jätkäsaari–Ruoholahti-lehti

Artikkeli on julkaistu huhtikuussa ilmestyneessä lehdessä. Pääset lukemaan näköislehden tästä linkistä