Tavarafillareita ja harrastuskyytejä – Jätkäsaari saa kokeiluun lähiliikkumisen uusia muotoja

Perinteinen pyörä saa rinnalleen tavarapyöriä Jätkäsaareen tuotavassa kokeilussa. Kuva: Julia Kivelä/Visit Finland

Perille asti -hankkeen ensimmäiset kokeilut alkavat toukokuun lopulla.

Taloyhtiösi pihalle saattaa pian ilmestyä laatikkopolkupyörä. Yhteiskäyttöisellä tavarankuljetuspyörällä voi vaikka kuljettaa kauppakassit kotiin tai viedä lapset hoitoon.

Jätkäsaaressa kokeillaan erilaisia lähiliikkumisen uusia muotoja tulevana kesänä. Kokeilut ovat osa Perille asti -hanketta, jossa kaupunki etsii älykkäitä liikkumisratkaisuja pääkaupunkiseudulla asukkaiden ja matkailijoiden käyttöön.

Helsingissä uusien palvelujen kokeilut kohdistuvat nimenomaan Jätkäsaaren alueelle.

Taloyhtiöiden pihoihin älylukoilla varustettuja pyöriä tuo palvelun toteuttaja Colossus Oy.

Myös sähköistetty tavarapyörä tulee jätkäsaarelaisten ulottuville tänä kesänä. Niitä voivat käyttää niin yksityishenkilöt kuin yrityksetkin. Palvelun toteuttaa Eezery Enterprise Oy.

Perille asti -hanke rahoitetaan Euroopan aluekehitysrahastosta osana 6Aika-strategiaa vuosina 2017–2019. Hankkeen toteuttavat Forum Virium Helsinki, Vantaan kaupunki, Espoo Marketing Oy, Aalto yliopisto, Metropolia ammattikorkeakoulu ja Demos Helsinki.

Hankkeen kokonaisbudjetti on 1,9 miljoonaa euroa. Forum Virium Helsinki vastaa Jätkäsaaren alueen kehittämisestä.

Muita Perille Asti -hankkeita Jätkäsaaressa ovat harrastuskyydit, joiden toteuttaja on PPJ eli Pallo-Pojat Juniorit ry. Malli mahdollistaa harrastusaikojen siirtämisen illasta varhaiseen iltapäivään. Tämäntyyppinen kimppakyytimalli on PPJ:llä ollutkin jo kokeilussa aiemmin.

Myös älykäs suojatie tulee kesäksi käyttöön alueella. Kokeilussa Jätkäsaareen asennetaan älyteknologiaa sisältävä liikennemerkki, jossa on liikenneturvallisuutta parantavia varoitustoimintoja. Laite myös kerää liikenteestä dataa paremman suunnittelun tueksi. Kokeilun toteuttaa Bercman Technologies AS.

Ruoholahden Sanomat
toimitus@ruoholahdensanomat.fi