Toimistotornit nousevat Porkkalankadulle – ”Tämä muuttaa Ruoholahtea merkittävästi”

Havainnekuvassa uusi lasipintainen toimistorakennus kohoaa Itämerenkadun päässä. Kuva: SARC Architects

Porkkalankadun ja Länsisatamankadun risteyksen viereen rakentuu työpaikka noin 4000:lle.

Itämerentorni saa muutaman korkeuksiin kurottelevan kaverin Ruoholahteen. Ostoskeskuksen länsipäätyyn Porkkalankadun molemmille puolille nousee peräti kolme toimistotornia, joiden korkeimmat kohdat ovat 56 metrissä.
”Tämä muuttaa Ruoholahtea merkittävästi”, luonnehtii Helsingin kaupungin Länsisataman alueesta vastaava tiimipäällikkö Matti Kaijansinkko.


Tornikolmikosta muodostuu kauas näkyvä kiintopiste. Itämerenkadulla länttä kohti kulkeva näkee 14-kerroksisen lasipintaisen tornin kohoavan ostoskeskuksen takana Länsisatamankadulla. Tämä torni rakennetaan jo olemassaolevan toimistorakennuksen sisäpihan kohdalle aivan ostoskeskuksen viereen.
Suunnitelmissa on, että toimistorakennuksen maanalaisista parkkitiloista olisi yhteys ostoskeskuksen parkkihalliin.

Lauttasaaresta Ruoholahteen saapujaa odottavat puolestaan 14-kerroksiset tornit, molemmin puolin Porkkalankatua, kuin valtavan portin pilarit.
Kolmeen torniin ja niiden yhteyteen rakennettaviin seitsemänkerroksisiin vierusrakennuksiin tulee yhteensä 4000 työpaikkaa. Se on merkittävä lisä jopa Ruoholahden kaltaiselle suositulle toimistoalueelle, jossa on jo nyt lähes 20 000 työpaikkaa.
Kaikkiin toimistotorneihin on tulossa kaupunkilaisille avointa tilaa, joka tarkoittaa muun muassa ravintolapalveluita. Rumba-veistoksen viereen Rumba-torille on tulossa terassialue ravintolalle.
Kaupunki hakee asemakaavan muutoksella alueiden muuttamista toimitilakortteleiksi.
Osallistumis- ja arviointisuunnitelma ja kaavan valmisteluaineisto on nähtävillä 8. helmikuuta 2019 asti, johon asti sitä voi myös kommentoida.

Jos kaavasta ei tule valituksia, rakentaminen alkaa Rumba-torin puolella alkuvuodesta 2020 ja nykyisen huoltoaseman puolella vuonna 2021. Kaikki tornit valmistunevat vuosina 2022 ja 2023.

Lue koko juttu torstaina 7. helmikuuta 2019 ilmestyvästä, koteihin ja toimistoihin ilmaisjakeluna jaettavasta Ruoholahden Sanomista.

Rauno Hietanen
rauno.hietanen@ruoholahdensanomat.fi