Tornitaloyhtiössä on neljä rappua ja yli 250 asuntoa – sekä huikeat näköalat

Sofia Krigsman pitää Jätkäsaaren merellisestä ympäristöstä ja arkkitehtuurista. ”Lauttasaarikin on kivaa aluetta, mutta siellä talot ovat vanhempia. Täällä arkkitehtuuri on uudenaikaista ja yhtenäistä.” (kuva: Pipsa Sinkko-Westerholm)

Sofia Krigsman asuu Hekan 15-kerroksisessa tornitalossa miehensä ja kahden pikkukoiransa kanssa. Kymmenennen kerroksen ikkunoista ja lasitetulta parvekkeelta avautuu näkymät kahteen suuntaan avomerelle.

”Luca, älä syö kiviä”, Sofia Krigsman paimentaa 15-viikkoista borderterrieripentua.

Luca haluaisi jo sisään ulkoilureissultaan, sillä kotona talon kymmenennessä kerroksessa odottaa 2,5-vuotias kaveri Winski, borderterrieri sekin. Muita koirakavereita ei Luca ole vielä ehtinyt saada, vaikka suuressa taloyhtiössä asuu paljon koiria. 

”Alueella on liikkeellä kennelyskää. Virustauti voi olla pennulle hengenvaarallinen, vaikka Luca ja Winski ovat rokotettu”, Krigsman kertoo.

Kennelyskästä hän sai tiedon Jätkäsaaren & Ruoholahden karvakuonot -Facebookryhmästä. 

”Tautiin kuuluu nuhaa, kuumetta ja yskää, ja siitä voi seurata keuhkokuume. Tauti leviää koirien nenien välityksellä, jos ne pääsevät haistelemaan toisiaan”, Krigsman kertoo.

Luca muutti Länsisatamankadun 15-kerroksiseen tornitaloon kahdeksanviikkoisena helmikuussa. Krigsman oli muuttanut taloon miehensä ja Winski-koiran kanssa pari kuukautta aikaisemmin talon valmistuttua. 

Edellinen koti sijaitsi parinsadan metrin päässä Välimerenkadulla. Asunto oli pariskunnan ensimmäinen yhteinen koti. Siellä he ehtivät asua 1,5 vuotta.

”Haimme kaupungin asuntoa, sillä vuokrat ovat niissä yleistä tasoa alhaisemmat, ja saimme tämän 45-neliöisen kaksion”, Krigsman kertoo.

Jätkäsaareen Krigsman muutti vuonna 2020 Tankovainiosta Mellunmäen vierestä. Helsinkiin hän oli muuttanut Heinolasta vuotta aikaisemmin. 

”Kävin silloin tutustumassa useisiin Helsingin alueisiin kävelemällä. Jätkäsaari jäi mieleeni hyvän sijainnin ja merellisen ympäristön takia.” 

Pariskuntaa alueelle houkutteli myös hyvät palvelut ja liikenneyhteydet. Vaikka Krigsman käyttää paljon julkisia kulkuvälineitä, on pariskunnalla myös oma auto. Parkkipaikka löytyy P-Atlas -parkkihallista talon vierestä.

”Autolla on helppo lähteä koirien kanssa ulkoilemaan luontoon. Tästä pääsee kätevästi esimerkiksi Espooseen, josta löytyy monia hyviä ulkoilupaikkoja.”

Jätkäsaaressa Krigsmania miellyttää myös se, että kaikki on uutta.

”Lauttasaarikin on kivaa aluetta, mutta siellä talot ovat vanhempia. Täällä arkkitehtuuri on uudenaikaista ja yhtenäistä.”

Uudessa asunnossa parasta Krigsmanista on hyvä pohjaratkaisu sekä näkymät. Talon suurista ikkunoista ja lasitetulta parvekkeelta näkee kahteen suuntaan avomerelle.

”Näemme auringonnousut ja -laskut merellä. Ihana värikirjo, oranssit ja lilat heijastuvat myös viereisen tornitalon seiniin. Se on upeaa.” 

Toiveissa on, että avomerinäkymät säilyisivät myös jatkossa.

”Käsittääkseni näkymien eteen ei rakenneta enää korkeita taloja. Ainakaan kokonaan näkymät tuskin tulevat katoamaan.”

Krigsmanin mukaan Luca ja Winski viihtyvät hyvin 10. kerroksen kodissa.

”Säiden lämmettyä ne viihtyvät parvekkeella auringossa kadun menoa seuraillen. Winski myös viihtyy olohuoneen sohvan selkänojalla ja katselee ulos ikkunasta”, 

Krigsman sanoo, että kerrostalossa koiranpennun kanssa asuminen on ollut haasteellisempaa kuin talossa, jossa on oma piha.

”Aluksi täytyi rampata ulkona paljon, että pentu oppi sisäsiistiksi. Se oli hankalaa, sillä isossa talossa hissiä joutuu välillä odottamaan, varsinkin ruuhka-aikoina aamuisin ja iltapäivisin. Onneksi Luca oppi nopeasti sisäsiistiksi.”

Kätilöksi opiskeleva Krigsman haaveilee tulevaisuudessa omakoti- tai rivitaloasunnosta. Asuinpaikka on hänen mukaansa vielä mysteeri.

”Oma piha olisi kiva koirillekin. Saa nähdä minne päin Suomea työt meitä vievät. Emme ole sulkeneet pois mitään vaihtoehtoa.”

Heka Länsisatamankatu 37

Helsingin kaupungin asunnot Oy:n (Heka) taloyhtiö sijaitsee Länsisatamankadulla Lidlin vieressä.

Taloyhtiö koostuu kahdesta 15-kerroksisesta tornitalosta sekä kahdesta 5–8-kerroksisesta osasta.

Taloyhtiössä on neljässä rapussa yhteensä 266 vuokra-asuntoa yksiöistä viiden huoneen huoneistoihin.

Kooltaan asunnot ovat 38–112m2. Talo valmistui joulukuussa 2021.

Rakennuttaja: Helsingin kaupunki Asuntotuotanto

Rakentaja: Skanska Talonrakennus Oy

Arkkitehtitoimisto: Arkkitehtiryhmä A6 Oy

Teksti: Pipsa Sinkko-Westerholm
Jätkäsaari–Ruoholahti-lehti