Upouusi yksiö Jätkäsaaressa oli kodittomalle muusikolle iloinen yllätys

Jaakko Salo oli lähes vuoden ilman asuntoa ennen kuin Helsingin kaupungin vuokra-asunto löytyi Jätkäsaaren Bahamankadulta. (kuva: Pipsa Sinkko-Westerholm)

UUDESSA TALOSSA Keskustassa asuminen ei ollut luonnossa viihtyvän Jaakko Salon haave koskaan. Lähes vuoden kodittomuuden jälkeen Jätkäsaari tuntui silti kodilta heti.

Vantaan Ruskeasannssa syntynyt Jaakko Salo jäi kodittomaksi vuonna 2018.  Eron myötä asuminen Hoasin eli Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön perheasunnossa Viikissä ei ollut enää mahdollista eikä uutta asuntoa tahtonut löytyä. 

Hakemukset Vantaan ja Helsingin kaupun­kien vuokra-asuntoihin oli tehty, mutta mitään ei ollut tarjolla. Asunnottomuus venyi. 

”Kiireellisyysluokituksessa olin samassa tilanteessa kuin kuka tahansa kaupunkiin muuttava. Asuin lähes vuoden kavereiden luona ja välillä vanhemmillani. Tavarat olivat säilytyksessä useassa osoitteessa”, Salo kertoo. 

Saton tai muiden vuokra-asuntoja tarjoavien yhtiöiden asunnot eivät tulleet kulttuurituotantoa opiskelevalle Salolle kyseeseen korkean hinnan vuoksi. 

Hoasin kanssa sukset olivat mennet ristiin Salon kieltäydyttyä soluasunnosta. Yllätys olikin valtava, kun viesti Hekalta saapui. 

”Se oli kuin salama kirkkaalta taivaalta. En voinut uskoa sitä todeksi”, Salo kertoo. 

Hän ja Luna-kissa olivat saaneet Jätkäsaaresta upouuden 36,5 neliöisen, parvekkeellisen vuokrayksiön.

Muuttopäivänä lokakuun viimeisenä talo oli täynnä ihmisiä ja pihat pakettiautoja. 

”Odotin pari päivää, joten sain muuttaa kaikessa rauhassa”, 29-vuotias Salo kertoo. 

Asunnossa kaikki oli valmista ja kohdillaan. Yhteiset tilat, kuten ilmainen pesutupa ja ylimmän kerroksen saunatilat, olivat käyttövalmiina. Ne ovat jo tulleet Salolle tutuiksi. Myös katutasossa olevassa kerhotilassa on pidetty kokousta.

”Innostuin koulun opiskelijakuntatyöskentelyn myötä myös talotoimikunnassa toimimisesta.” 

Talossa on lisäksi yksi iso liiketila, jossa on ravintolavalmius. Keliakiaa sairastava Salo toivoisi tilaan gluteenitonta ravintolaa. 

”Ulkomailla kuten Barcelonassa olen syönyt sellaisessa. Suomessa pelkästään gluteenitonta ruokaa tarjoavaa ravintolaa ei vielä ole.”

Katujen Äänet -punkbändissä bassoa soittavalle Salolle toinen mieluinen liike olisi soitinkauppa. 

”Se vielä puuttuu Jätkäsaaresta.” 

Muuten hän on alueen palvelutarjontaan tyytyväinen. 

”Varsinkin 24 tuntia auki olevat kaupat hämmentävät, kun aikaisemmin totuin ostamaan viikon ruoat kerralla. Jos opiskelijabudjetti antaisi periksi, kävisin enemmän alueen ravintoloissa.”

Jätkäsaari ei ollut Salolle aikaisemmin tuttu muuten kuin Verkkokauppa.comista. 

”Sattumalta viime keväänä kävelin alueen läpi. Mietin silloin että onpa kivannäköinen kaupunginosa. Värikäs ja moderni.” 

Hänen mielestään alueesta tulee mieleen Vantaan Leinelä, joka tunnetaan taidekaupunginosana. 

Hyvä mielikuva alueesta on nyt voimistunut. Vaikka aikaisemmin aina luontoa lähellä asunut Salo ei osannut haaveillakaan keskustassa asumisesta, on Jätkäsaari tuntunut heti kotoisalta. 

”Meri korvaa puuttuvaa luontoa. Odotan innolla tulevaa kesää ja meressä uimista.”

Useita kulttuuritapahtumia tuottanut Salo haaveilee tapahtumien järjestämisestä myös Jätkäsaaressa. 

”Olisin mielelläni järjestämässä alueelle omaa kaupunginosapäivää tai vaikka rokkiklubia. Kunhan sopiva paikka ja porukka löytyy.”

Pipsa Sinkko-Westerholm
toimitus@ruoholahdensanomat.fi

Juttu on julkaistu Ruoholahden Sanomien tammikuun 2020 lehdessä. Pääset lukemaan koko lehden tästä