Uusi Sauna selvisi koronakaudesta –
nyt kun ilkivalta vielä loppuisi

Jätkäsaaren Uuden Saunan yrittäjä Kimmo Helistö kertoo, että yläpihalta heitetään alas saunan sisäpihalle milloin mitäkin. Heittely on hänen mukaansa tahallista. “Viimeksi viereeni jysähti jalkapallon kokoinen jäädytetty vesi-ilmapallo.”

Saunan sisäpihalle heitellään ylhäältä tavaraa, kerran jopa isokokoinen jäädytetty vesi-ilmapallo.

Teksti ja kuva: Pipsa Sinkko-Westerholm

Jätkäsaaren korttelisauna Uusi Sauna on osoittanut sinnikkyytensä. Takana on vaikeita aikoja, mutta tällä hetkellä saunalla menee hyvin. 

”Yllätyin iloisesti, miten pian tutut asiakkaat palasivat rajoitusten loppumisen jälkeen viime keväänä. Uusiakin asiakkaita on tullut lisää, myös ravintolan puolelle”, Uuden Saunan yrittäjä Kimmo Helistö kertoo.

Reilun neljän vuoden aikana saunaa on koronan lisäksi koeteltu toisellakin tavalla. Sauna on kokenut lähes koko sen olemassaolon ajan satunnaista, mutta jatkuvaa ilkivaltaa.

 Katutasossa sijaitsevan saunan pieni, rakennusten seinien rajaama sisäpihan on yläosastaan auki. Ylhäällä on kahden talon välinen piha, jonka aukosta näkee alas saunan sisäpihalle.

Ylhäältä heitellään saunan sisäpihalle tavaraa aukon korkeista laidoista huolimatta.

 ”Kesäisin roskia, tölkkejä ja kahvimukeja, jotka on täytetty hiekalla. Talvisin lumipaakkuja”, Helistö kertoo.

Viimeisin tilanne tapahtui joulukuussa.

”Istuin saunan jälkeen vilvoittelemassa sisäpihalla, kun viereeni jysähti ylhäältä jalkapallon kokoinen jäädytetty vesi-ilmapallo. Se olisi tehnyt pahaa jälkeä osuessaan päähän”, Helistö kertoo.

Kerta ei ollut ensimmäinen, kun tilanne oli vaarallinen. 

”Alas heittämistä tapahtuu aina silloin kun pihalla on ihmisiä. Heittäminen on täysin tahallista”, Helistö kertoo.

Helistön mukaan heittelijät ovat luultavasti yksi ja sama porukka. Eri-ikäisiä 8–14-vuotiaita poikia. Helistö on pari kertaa lähtenyt juoksemaan porukkaa kiinni. Ongelmana on, että saunalta yläpihalle pitää kiertää koko korttelin ympäri ja sinä aikana heittelijät ehtivät pakoon. Kerran Helistö sai kiinni yhden tekijöistä.

”Se oli porukan pienin poika, ehkä 8-vuotias. Minulla on luokanopettajatausta, joten pidin hänelle rauhallisen puhuttelun ja yritin positiivisen kautta lähestyä asiaa. Poika tietysti kielsi kaiken.”

Puhuttelusta huolimatta heittely jatkui. Kuluvan talven aikana alas on tiputeltu myös isoja lumipaakkuja. Helistö pelkää, että tilanne pahenee entisestään ja sattuu vielä onnettomuus.

”Pelkään, että pian alas heitetään polkupyörä tai stiga. Jos sellainen osuu ihmiseen, käy tosi huonosti.”

Helistö ei usko, että taustalla olisi kyse muusta kuin lasten ilkivallasta ja ajattelemattomuudesta.

”Haluan tällä esiintulolla herättää huomiota, sillä aihe on tärkeä.”

Helistö ja Uuden Saunan ravintolapäällikkö Tuomo Raitio ovat olleet asiasta yhteydessä Jätkäsaaren kouluun, nuorisotaloon, poliisin nuorisoryhmään ja viereiseen Alepaan.

”Alepaan otin yhteyttä, sillä kesäisin alas on lentänyt toistuvasti heidän kahvimukeja. Yhteydenotot heihin tai muihinkaan tahoihin eivät ole tuottaneet tulosta”, Helistö kertoo.

Heittelyn vielä jatkuessa Helistö aikoo seuraavaksi tehdä rikosilmoituksen.

”Saunarauhan rikkominen on rikos”, saunayrittäjä sanoo painokkaasti.

Päällimmäisenä on tietenkin huoli asiakkaiden turvallisuudesta sisäpihalla.

Helistö on miettinyt erilaisia ratkaisuja ongelmaan. Sisäpihan kattamista millään kiinteällä, peittävällä rakenteella hän ei halua.

”Ylhäällä näkyvä taivas ja sieltä tuleva valo ovat tärkeä elementti Uuden Saunan ravintolatiloille ja pihaa käyttäville asiakkaille”, Helistö sanoo.

”Kattaminen olisi myös kallista ja kuka sen kustantaisi?” hän jatkaa.

Talon omistavalle Ilmariselle ja talon isännöitsijälle Helistö on ehdottanut alueen kameravalvontaa, mutta sitäkään ei ole vielä järjestynyt. Yksi toimiva ratkaisu voisi olla estää ulkopuolisilta pääsy yläpihalle sulkemalla se portilla. Nyt yläpihalle pääsee viereisten talojen rappujen ovien lisäksi vain yhdestä melko kapeasta kulkuaukosta Hyväntoivonpuiston puolelta. Portti olisi helppo asentaa kulkuaukon eteen.

”Se voisikin olla toimiva ratkaisu. Yleensä kannatan kyllä kaikille avoimia sisäpihoja”, Kalliossa asuva Helistö sanoo.

Helistöllä on vahva luottamus Uuden Saunan tulevaisuuteen.

”Suunnitelmissa on pidentää aukioloaikoja ja jatkaa klubi-iltoja Dj Tixan kanssa. Myös viikonloppubrunssit saattavat palata.”

Tämä artikkeli julkaistiin helmikuun Jätkäsaari–Ruoholahti-lehdessä. Jos lehti ei tullut kotiisi, pääset lukemaan näköislehden painamalla TÄSTÄ