Venezuelalainen kemisti perusti pyörä­huollon Ruoholahteen

Luis Hernandez tuli Venezuelasta Espanjan kautta Ruoholahteen pyörähuoltoyrittäjäksi.

Sarjassa tutustutaan Jätkäsaaren ja Ruoholahden alueella työskenteleviin ja alueen läpi kulkijoihin.

TÄÄLLÄ TÖISSÄ. Pyörähuoltoyritystä vetävä Luis Hernandez on tyytyväinen liikkeensä sijaintiin. Stadi Bike Shop oli ennen Selkämerenkadulla, mutta pari vuotta sitten Hernandez sai tilat Santakadulta, kanavan varresta. Aivan liikkeen edessä kulkee vilkas pyörätie.
”Tästä menee paljon pyöräilijöitä, Lauttasaaresta ja Espoosta asti”, venezuelalainen yrittäjä kertoo.

Luis Hernandez muutti Venezuelasta Espanjaan 11 vuotta sitten.
”Opiskelin maisterin tutkintoa kemian alalla Madridissa. Siellä tapasin suomalaisnaisen ja muutin Suomeen.”
Madridissa Hernandezille oli tarjottu töitä kemian alalta pariinkin otteeseen, mutta opiskeluluvalla maassa olleena hän ei voinut ottaa kokopäivätöitä vastaan.
Suomessa Hernandez on asunut nyt yli kuusi vuotta. Hän on ollut Orion Pharmalla työharjoittelussa ja kesätöissä, mutta töitä 36-vuotiaalle ei kemian alalta ole löytynyt.
”Kielitaitoni ei ollut riittävä”, nykyään Suomea hyvin osaava Hernandez arvioi.

Hernandezin ystävä, jolla oli pyöräliike entuudestaan, pyysi pyöristä kiinnostunutta Hernandezia muutama vuosi sitten kumppaniksi perustamaan uutta liikettä. Sopivat tilat löytyivät Ruoholahdesta, Selkämerenkadulta.
Hernandezilla on kaksivuotias poika. Lapsen syntymän aikoihin Stadi Bike Shop lopetti Selkämerenkadulla. Muutaman kuukauden tauon jälkeen Hernandez avasi nykyisellä paikalla Santakadulla, tällä kertaa yksinyrittäjänä.
”Pyäräily on lisääntynyt ja joka talvi on enemmän talvipyöräilijöitä”, hän on huomannut.

Nuutti Kuosa jälleen kerran matkalla viikonlopuksi kotiinsa Tallinnaan.

OHIKULKIJA. Espoolainen Nuutti Kuosa muutti Tallinnaan kahdeksan vuotta sitten.
”Eläminen on Virossa halpaa mutta palkat Suomessa niin hyvät, että on tullut valittua tällainen elämäntapa”, it-arkkitehti Kuosa sanoo.
”Meitä Suomessa työssä kävijöitä on laivoilla paljon. Ollaan hissukseen, nukutaan, luetaan tai katsotaan elokuvia, jotkut ottaa muutaman”, Eckerö Lineä suosiva Kuosa kuvailee.

On perjantai-iltapäivä, ja it-arkkitehti Nuutti Kuosa on taas matkalla kotiinsa Tallinnaan. Lautta lähtee kolmelta.
Viikot Kuosa työskentelee Suomessa konsulttiyhtiö Accenturella, josta hän on juuri hakemassa matkapuhelinta. Accenturen toimisto on Porkkalankadulla Ruoholahdessa, mutta Kuosan työpiste on asiakkaan luona Kalasatamassa.
”Tulen Kalasatamasta metrolla Ruoholahteen, josta kävelen Huutokonttorin pysäkille ja menen ratikalla loppumatkan Länsiterminaaliin”, Kuosa kuvailee tyypillistä ohikulkumatkaansa.
Peruskoulun ja lukion Espoossa käynyt sekä diplomi-insinööriksi valmistunut Kuosa asuu vaimonsa kanssa Tallinnan vanhassakaupungissa 120 neliön asunnossa, jonka vuokra on 800 euroa kuussa. Kämppäkaverina on suomalainen yrittäjä, joka tosin käy asunnolla hyvin harvoin.
”Tallinnassa kaikki on kävelymatkan päässä, kun asuu vanhassa kaupungissa ja ulkona on syöminen halpaa”, Kuosa kehuu.
Viikot Kuosa asuu vaimonsa kanssa opiskeluasunnossa Vallilassa lähellä Helsingin yliopiston kampusta, jossa vaimo opiskelee.

Rauno Hietanen

rauno.hietanen@ruoholahdensanomat.fi