Viirus iskee Jätkäsaareen matalan kynnyksen taktiikalla

V niin kuin Viirus. Ville Vuorelma, Martin Bahne ja Mirkka Maikola pitelevät juuri saapuneita Viirus-teatterin kirjaimia. Ne asennettiin roikkumaan teatterin lämpiön katosta.

 

Jätkäsaari sai oman teatterin Välimerenkadulle. Teatteri Viiruksen työntekijät ovat liikuttuneita uusista tiloista. ”Minulla on hyvin etuoikeutettu olo”, sanoo näyttelijä Martin Bahne.

 

Kirjaimet ovat saapuneet. Ne nököttävät suojakääreissä Välimerenkadun Victoria-korttelin aulassa, jonne on juuri auennut uusi teatteri.

Uuden teatterin avaamisessa on jotain poikkeuksellista.

”Onhan se aika ainutlaatuista, että rakenne-taan ihan uusi tila teatteria varten”, teatteri Viiruksen ohjelmatuottaja Mirkka Maikola sanoo.

”Tosi moni teatteri toimii tiloissa, joita ei ole rakennettu teatteritarkoitukseen. On todella hieno kulttuuriteko, että rakennetaan teatteritoimintaan soveltuva teatteri, ja lisäksi vielä teknisesti kor- keatasoiset ja toimivat tilat.”

Maikola kertoo, että tiloissa vierailleet am- mattiteatterilaiset ovat olleet vilpittömän onnelli- sia viiruslaisten puolesta heidän hienosta toimin- taympäristöstään.

 

MYÖS NÄYTTELIJÄT ovat vaikuttuneita tiloista. ”Minulla on hyvin etuoikeutettu olo, että pys- tyy työskentelemään turvallisissa, viihtyisissä ja tarkoituksenmukaisissa tioissa”, sanoo näyttelijä Martin Bahne.
”Minähän olen unelma-ammatissani, teen sitä mitä rakastan. Tämä tila on vielä viiden tähden tila, se tekee tilanteen melkein uskomatttomaksi.”

Teatteri Viirus täyttää 30 vuotta tänä syksynä.

Juhlavuoden tuotanto on Mästaren och Margarita eli Saatana saapuu Moskovaan. Sen ensi-ilta oli  syyskuun lopussa.

Teatterin 30-vuotisnäyttely on nähtävillä ”olo-huoneessa” eli aulan yhteydessä olevassa Galleri- assa.

Näyttelijä Martin Bahne

VIIRUS-TEATTERIN ESITYKSISTÄ suurin osa on ruotsinkielisiä, mutta eivät kaikki. Kielimuuria alentaa kännykässä toimiva ilmainen sovellus, joka tekstittää Viiruksen esitykset oikea-aikaisesti.

”Itse olen suomenkielinen, ja kun kutsuin ka- vereita esitykseen, he olivat paniikissa, että mi- ten he pärjäävät ruotsin kanssa. Kaikilla oli teks- titys-appi puhelimessa. Esityksen jälkeen kaverit sanoivat, ettei heidän tarvinnut ollenkaan katsoa tekstitystä puhelimesta”, Maikola kertoo.

Markkinointi- ja kiertuejohtaja Ville Vuorelma sanoo, että tekstitys on ollut toimiva tapaa madaltaa kynnystä nähdä ruotsinkielistä teatteria.

”Mästaren och Margarita – joka on juhlavuosituotanto ja samalla päätuotanto – on tekstitetty suomeksi, englanniksi ja venäjäksi.”

Jos omaan puhelimeen ei voi tai ei halua lada- ta tekstityssovellusta, teattarista voi lainata table- tin, jossa kyseinen sovellus on.

JÄTKÄSAARI SOPII Vuorelman mielestä uuden teatterin sijainniksi erinomaisesti.

”Edellinen paikka Kruununhaka oli lähellä keskustaa, mutta silti vähän sivussa. Tänne Jätkäsaa- reen vedetään kaikki ratikkalinjat ja metrokin tänne tulee”, Vuorelma kehuu liikenneyhteyksiä.

Kruununhaassa Viirus oli neljännessä kerroksessa, Jätkäsaaressa se pääsi katutasoon.

”Teknikoiden selät kiittävät, kun nyt päästään pakettiautolla suoraan saliin”, Vuorelma hymyilee.
Tilat ovat myös Kruununhakaa suuremmat.

Se tarkoittaa muun muassa sitä, että vierasesityksiä entistä enemmän. Viirus laajentaakin ohjelmistoaan kotimaisilla ja kansainvälisillä vierailevilla esityksillä, jotka kantavat nimeä Viirus Guest.

Syyskauden vierailijoina nähdään muun muassa Pohjoismainen feministinen teatteriryhmä Spindrift.

Marraskuussa Viiruksessa vierailee kansainvä- linen esittävän taiteen festivaali Baltic Circle.

Joulukuussa tiloissa vierailee Glims&Gloms -tanssiryhmä lapsille suunnatulla tanssiesityksellä JAM – Herra Hillon hämmennys.

Viirus isännöi klubi-iltoja, elokuvanäytöksiä ja muita tapahtumia.

Esimerkiksi Jörn Donnerin dokumentti Perkele 2 – Kuvia Suomesta on ennakkoensi-illassa Viiruksen Suuressa salissa 28. lokakuuta.

 

FAKTA: Ei pelkästään teatteria

 

VIIRUS ON helsinkiläinen on vuonna 1987 perus- tettu ruotsinkielinen teatteri. Se perustettiin vaih- toehtona instituutioteattereille. Viirus muutti äskettäin Välimerenkatu 14:ään Victoria-kortteliin.

VIIRUS ON valtionosuusteatteri eli se kuuluu laki- sääteisen valtion rahoitusosuuden piiriin. Se kuu- luu samaan kokoluokkaan esimerkiksi KOM-teatterin, Q-teatterin ja Ryhmäteatterin kanssa.

TUOTANTO on suurimmaksi osaksi ruotsinkielistä, mutta myös suomen- ja englanninkielistä oh- jelmaa on tarjolla.

TEATTERIN SUUREEN SALIIN mahtuu noin 250 henkeä. Lisäksi teatterissa on pari studiotilaa, harjoitussali sekä aulan yhteydessä oleva Galleria-tila. Pihalla on Amfi-teatteri.

VIIRUKSEN taiteellinen johtaja on Maria Lund- ström. Hallinnollinen johtaja on Matilda von Weissenberg, jonka äitiysloman sijaisena on Johanna Welander.

LISÄTIETOA TEATTERISTA ja syksyn ohjelmasta osoitteessa www.viirus.fi

Rauno Hietanen

rauno.hietanen@ruoholahdensanomat.fi