Jätkäsaareen mahtuu vielä paljon taloja

Jätkäsaari näyttää vielä melko rakentamattomalta lännen puolelta. Vuosikymmenen loppua kohti mentäessä tyhjällä sorakentällä on koti yli kahdelletuhannelle asukkaalle, koulu, päiväkoti, kanava ja lähikauppa.

Rakentamattomalle alueelle tulee uusi koulu, uusi kanava
ja kodit noin 2300 asukkaalle.

Rauno Hietanen, teksti ja kuvat

Yläilmoista käsittää mittasuhteet. Rakennettavaa on vielä vaikka millä mitalla Jätkäsaressa.

HF Helicopters -yhtiön helikopteri säksättää Jätkäsaaren ja Ruoholahden yllä. Kuvausikkuna eli pieni pleksilasi kop­terin varsinaisessa ikkunassa on vedetty auki. Työnnän objektiivin luukun läpi ja annan kameran laulaa. 

Sorakenttä Jätkäsaaren länsiosassa on valtava. Tämä Melkin- ja Saukonlaitureiksi kutsuttu rakentamaton alue ulottuu Saukonpaadesta Atlantinsillalle.

Rakentamista odottavalle alueelle tulee asuintaloja noin 2300 asukkaalle ja palveluita sekä pienvenesatama. Alueelle tulee myös uusi koulu.

Kellosaaren varavoimaloiden piippujen ja Crusellinsillan kainaloon kanavan varteen oli suunnitteilla kolme kahdeksankerroksista kerrostaloa, mutta tällä haavaa tuosta suunitelmasta on luovuttu.

”Pyrimme siihen, että syyslukukaudella 2027 uudet oppilaat aloittaisivat koulussa. Siihen liittyen katuja tehdään valmiiksi niin että koulu ei olisi työmaiden keskellä, vaan ympärillä olisi mahdollisimman valmista ympäristöä”, sanoo Länsisataman aluerakentamisprojektin projektinjohtaja Tuomo Sipilä.

Koulussa ja päiväkodissa on yhteensä noin 800 oppijaa. Koululaisia on alkuun arvioilta 550 ja päiväkodin sekä esiopetuksen puolella noin 250.

Aikanaan myös kanava halkoo Melkinlaituri–Saukonlaituria. 

”Saamme pikkuhiljaa kanavan runkoa tehtyä. Kun aikanaan on rakennettu Saukonaltaan venesatama ja kanavan varren talot valmiiksi, niin voidaan avata tulpat molemmista päistä ja saadaan vesi kulkemaan.”

Sipilän varoivainen arvio on, että vesi päästetään kanavaan vuosikymmenen taitteessa. Uuden kanavan yli tulee useita kävelysiltoja, ja se on syvyydeltään samaa luokkaa kuin Ruoholahden kanava. Sitä pitkin pääsee ainakin soutuveneillä ja vaikka sup-laudoilla.

Heinäkuussa alkaneessa urakassa rakennetaan katuja ja kunnallistekniikkaa punaisella merkityillä alueille. Kadut jäävät pääsääntöisesti sorapäällys-teisiksi siihen asti, kunnes tontit niiden ympärillä valmistuvat. (karttakuva: Helsingin kaupunki)

Heinäkuussa Melkinlaiturilla aloitettiin alueen katujen, vesihuollon ja kunnallistekniikan rakentaminen. Rakennushanke käsittää Tulimaankadun, Tongankujan, Samoankujan, Barbadoksenkujan, Barbadoksenkadun, Kanariankadun ja Haitinkujan rakentamisen. Työt kestävät  alkuvuoteen 2024.

Hankkeen urakoitsijana toimii YIT, ja urakkaan sisältyy myös sisältyy Saukonkanavan rantamuurin rakentaminen välillä Tulimaankatu–Haitinkuja sekä Tulimaanpuiston uuden jätevesipumppaamon rakennustyöt ja väliaikaisen pumppaamon purkutyöt.

Melua aiheuttavat työt ajoittuvat arkipäiville kello 7–18.  

Varsinainen tonttien rakentaminen pääsee vauhtiin katujen rakentamisen jälkeen. Atlantinkadun varsi on jo melko valmis. Alue rakentuu Atlantinkadulta rantaa kohti siten, että viimeiseksi rakennetaan rannan talot.

Lisää kuvia elokuun lopulla koteihin jaetussa ja noutopisteistä löytyvästä Jätkäsaari–Ruoholahti-lehdestä. Lehden voi myös lukea näköisversionä klikkaamalla TÄSTÄ