Jätkäsaaren Pollarissa on oma pakettiautomaatti

Uudessa kodissa. Kirsi Pörhön lapsuuden haavekoti löytyi Jätkäsaaren Pollarista. 11. kerroksen asunnosta näkyy avomerelle jatkossakin, sillä lähelle ei ole tulossa yhtä korkeita taloja.

Kajaanilaisen Kirsi Pörhön lapsuuden haaveasunto löytyi Jätkäsaaren tällä hetkellä korkeimmasta asuintalosta. 16-kerroksisen talon erikoisuuksiin kuuluu kattoterassi, yhteinen vierashuone sekä oma SmartPost -lokerikkopalvelu.

Teini-ikäisenä Kirsi Pörhö haaveili asuvansa pilvenpiirtäjässä. Jossain isossa kaupungissa, kuten New Yorkissa. Myös veden äärellä asuminen kiinnosti. 

”Kajaanissa sain aina asua lähellä järviä. Vierailtuani Kalajoen hiekkasärkillä jäi kaipuu päästä meren ääreen”, Pörhö kertoo.

Kahdeksan vuotta sitten Pörhö muutti Helsinkiin. Sen jälkeen kotiosoite on muuttunut kuusi kertaa. 

Jätkäsaaressakin Pörhö ehti asua kerran aikaisemmin. 

”Asuin yksiössä Malagankadulla kaksi vuotta. Muutin pois, sillä työmatkani oli siihen aikaan liian pitkä. Ja halusin enemmän tilaa.” 

Vuonna 2018 Pörhö muutti Jätkäsaaresta kaksioon Töölöön, toiseen lapsuuden haavepaikkaan. Mutta asunto oli kesäisin tukalan kuuma ilman parveketta tai kunnon tuuletusmahdollisuutta. 

”Aloin etsiä parvekkeellista vuokra-asuntoa keskustan alueelta. Koska Jätkäsaaresta oli hyvät muistot, laajensin hakua myös tänne”, Pörhö muistelee.

Pian Jätkäsaaresta löytyikin kaksi asuntoa, joista toinen oli erityisen kiinnostava.  Se sijaitsi 11. kerroksessa. 

”Kun näin asunnon ensimmäisen kerran, ajattelin että tässä se on. Onneksi yksityinen vuokranantaja valitsi minut.”

Pollari-talon erikoisuuksiin kuuluu oma Postin SmartPost -pakettiautomaatti, josta voi lähettää ja vastaanottaa paketteja.

Jätkäsaaresta Pörhön mieleen olivat jääneet meri, laivat, Hietaniemen ulkoilureitit ja raikas tuuli. Samat asiat viehättivät palatessa, mutta alueen nopea muuttuminen yllätti. 

”Lähtiessäni täältä kaksi vuotta sitten taloja ja kortteleita oli paljon vähemmän. Myös Hyväntoivonpuisto oli silloin vielä pelkkä sorakenttä.”

Pörhön mukaan alueen etuihin kuuluu keskustan läheisyys ja hyvät kulkuyhteydet. Matka töihin keskustaan taittuu raitiovaunulla tai kävellen. 

”Kunhan saan haettua vielä pyöräni vanhalta asunnolta, niin alan pyöräillä töihin”, Pörhö suunnittelee. 

Töölön asunnolta pitää hakea vielä myös pesukone. 

”Onneksi vanhempanikin asuvat nykyisin Helsingissä, niin saan heiltä kantoapua. Espoossa asuva enoni lupasi tulla pakettiautollaan kuskiksi.”

Pollari-talon erikoisuuksiin kuuluu talon seitsemänkerroksisen B-osan katolla sijaitseva tilava terassi, johon pääsee vilvoittelemaan yhteisestä saunasta. Pörhö on jo ehtinyt kokeilla saunaa. 

”Kunhan vakiovuoroja jaetaan, otan oman saunavuoron varmasti”, hän suunnittelee.

Talosta löytyy myös kerhotila, jossa keittiövarustuksen lisäksi on vierashuone. Talon asukkaat voivat varata sen maksullisesti vieraidensa yöpymiseen. Kerhotilan aulassa sijaitsee Postin SmartPost -lokerikkopalvelu, josta voi lähettää ja vastaanottaa paketteja. 

”Palvelu maksaa normaalien postimaksujen verran. Muita kustannuksia ainakaan vuokralaiselle ei ole”, Pörhö kertoo.

Pörhö on uuteen kotiinsa niin tyytyväinen, että tarvetta muuttamiseen ei ainakaan tällä hetkellä ole. 

”Parasta asunnossa on iso, lasitettu parveke. Sieltä on näkymät avomerelle ja laivaterminaaliin.”

Parvekkeelle on suunnitteilla ensi kesänä ainakin sohva, viherkasveja ja kukkia. Seuraavaksi parvekkeelle on tulossa jouluvalot. 

”Lämpimät valkoiset tai siniset”, kuvailee Pörhö lempivalojaan.

  • Jätkäsaaren Pollari
  • Asunto-osakeyhtiö Jätkäsaaren Pollari sijaitsee Atlantinkadun ja Saukonkanavan välissä osoitteessa Bermudankatu 1. 
  • 16-kerroksisessa A-rapussa ja 7-kerroksisessa B-rapussa on yhteensä 106 vapaarahoitteista omistusasuntoa yksiöistä viiden huoneen huoneistoihin. 
  • Kooltaan asunnot ovat 24–107,5m2. Talo valmistui syyskuussa 2020.
  • Rakennuttaja: Hartela Etelä-Suomi Oy
  • Rakentaja: Hartela Etelä-Suomi Oy
  • Arkkitehtitoimisto: HMV Oy

Juttu on julkaistu marraskuun 2020 lehdessä. Tästä pääset näköislehteen

Pipsa Sinkko-Westerholm, teksti ja kuvat
Jätkäsaari–Ruoholahti-lehti