Jätkäsaaren tekovuori on suosittu lähikohde

Anna Ehanti (vas.), Mervi Hyvönen ja Verna Heikkilä istuskelivat Jätkäsaaren vuorella huhtikuisena iltana. (kuva: Rauno Hietanen)

”Vuoren” näköaloista saa nauttia todennäköisesti vuoteen 2022. Viiden vuoden kuluttua vuoren kohdalla on Melkinlaiturin asuinalue. Jätkäsaaren maamassat siirtyvät aikanaan Hernesaareen täyttömaaksi.

Siinä ja siinä, että saako tänne tulla. Jätkäsaaren korkeuksiin nouseva tekovuori on osittain työmaa-aluetta, mutta siellä ei juuri nyt rakenneta.

Jätkäsaaren tekovuori on ollut suosittu ulkoilukohde kevään aikana. Suosiota ovat vielä nostaneet kevään poikkeusolot, kun kaupunkilaiset ovat joutuneet miettimään ajanviettopaikkoja uusiksi.

Jätkäsaarelainen Verna Heikkilä houkutteli ystävänsä koronakävelylle vuorelle.

”Olen koiran kanssa kävellessä kulkenut tästä ohi ja huomannut, että täällä on aika paljon porukkaa. Sen jälkeen itsekin käynyt monta kertaa täällä”, kertoo viime syksynä Jätkäsaareen muuttanut Heikkilä.

”Täältä on hienot näkymät, tämmöinen jännittävä raksamaisema. Aina täällä jotain porukkaa on”, Heikkilä jatkaa.

Heikkilän vieressä kivilohkareilla istuvat ystävät Anna Ehanti ja Mervi Hyvönen houkuteltiin vuorelle keskustasta ja Meilahdesta.

”Verna lupasi, että tämä on hauska paikka, ja kyllä kannatti tulla. Loistava paikka ilta-auringolle”, sanoo Ehanti.

”Tämä on oikein kiva paikka ystävien kanssa hetken istuskella ja jutella. Aurinko paistaa mukavasti  ja merelle on hienot näkymät”, kehuu Hyvönen.

Kukkulan näköalatasannetta ympäröivät kivilohkareet. Suurimmat niistä ovat puolikkaan henkilöauton kokoisia. Lohkareiden takana rinne viettää jyrkästi alas. Lauttasaari näkyy yllättävän lähellä. Veneet näyttävät pieniltä alhaalla meressä. Ei ole ihme, että paikalliset ja kauempaakin saapuneet viihtyvät täällä. 

Kivikukkulalle on helppo tulla monesta suunnasta. Saukonpaaden suunnasta tullessa eteen tulee asiattoman etenemisen kieltävä työmaakyltti, mutta esimerkiksi Atlantinkadun poikkikaduilta kulku kohti kukkulaa on esteetön.

”Hetken ehdin ajatella, että jos tämä paikka jäisi. Minusta olis hauskaa jos tässä olisi kilpaileva Kaivarinmäki, mutta joudumme tästä ilmeisesti luopumaan”, Heikkilä harmittelee.

”Mutta niin kauan kun tämä tässä on ja niin kauan kun tänne pääsee ja täällä saa olla, niin onhan tämä ihan huikeaa.”

Jätkäsaaren vuoresta voi nauttia näillä näkymin parisen vuotta.

Kukkula on vanhan merenpohjan päällä. 

Nyt tämä kivi- ja hiekkakasa toimii valtavana painona. Maamassa tiivistää hiljaa ja huomaamattomasti maata allaan, jolloin rakennusten perustustyöt uuden asuinalueen osalta on helpompi ja halvempi aloittaa. 

Samalla vuori on maamassan välivarastointipaikka. Kun viereinen Hernesaari tarvitsee lisämaata, se haetaan täältä. Näin säästetään ympäristöä, kun maa-aineksia ei tarvitse hakea kymmenillätuhansilla rekkakyydeillä pitkin poikin Uuttamaata. 

”Louhepenkereet katoavat rakentamisen edetessä. Tällä hetkellä Melkinlaiturin maakasat säilyvät vuoteen 2022 asti, mutta aikataulu riippuu maamassojen säilytystarpeesta. Melkinlaiturin massoja hyödynnetään erityisesti Hernesaaren meritäytöissä”, kertoo projekti-insinööri Max Takala Helsingin kaupungilta.

Takala kertoo, että Melkinlaiturin aluetta käytetään vartastona niin kauan kuin mahdollista, sillä se on taloudellisesti ja päästöjen minimoimiseksi järkevää. 

Jätkäsaarelainen Pontus on muutaman kerran käynyt kukkulalla. (kuva: Rauno Hietanen)

Jätkäsaaren näköalapaikan – eli maamassojen välivaraston – tilalle rakentuu Melkinlaiturin asuinalue. Alue valmistuu arvion mukaan vuosina 2024–2025.

Aurinkoisena kevätiltana kukkulan päällä käy noin viisikymmentä ulkoilijaa. Osa istahtaa pidemmäksi aikaa, osa vilkaisee ympärilleen ja jatkaa sitten matkaa. 

Paikalle tullaan kävellen, juosten, polkien ja lastenrattailla. 

Naiskaksikko käyttää jyrkkää rinnettä treeneihinsä. Naiset juoksevat mäkeä ylös ja kävelevät alas kerta toisensa jälkeen. 

Jätkäsaarelainen, pelkästään etunimellään esiintyvä Pontus tuli ystävänsä kanssa katsomaan maisemia. Hän on ollut kukkulalla pari kertaa aiemminkin.  

”Kävelen paljon tässä ympäristössä ja tämä on aika korkealla. Ajattelin, että täältä on varmaan kivat näköalat ja tulin katsomaan”, Pontus kertoo.

Rauno Hietanen
rauno.hietanen@ruoholahdensanomat.fi

Lue lisää maamassavuoresta helmikuun 2020 näköislehdestä