Jätkäsaaressa lasten osuus on jäänyt
matalaksi Ruoholahden vastaavista luvuista

Tilastoa selittää muun muassa historiallisen alhainen kokonais­hedelmällisyysluku. Jätkäsaaressa on myös paljon yksiöitä.

Teksti Rauno Hietanen

Jätkäsaaresta ja Ruoholahdesta tehdyt tilastot paljastavat eroja lapsirunsaudessa.

Kun Ruoholahti rakentui 1990-luvulla, alueen lasten osuus oli selvästi runsaampi kuin Jätkäsaaressa nyt parikymmentä vuotta myöhemmin.

Vuosina 1993–1994 Ruoholahden asukkaista lähes viidesosa eli 19 prosenttia oli alle kouluikäisiä lapsia. 

Uudessa Jätkäsaaressa (eli 2010- ja 2020-luvuilla rakentuvassa osassa saarta) alle kouluikäisiä lapsia oli enimmillään 13 prosenttia. Tuosta huippuvuodesta on jo kahdeksan vuotta. 

Tällä hetkellä molemmilla puolilla kanavaa luvut ovat lähellä toisiaan: Ruoholahden ja vanhan Jätkäsaaren puolella alle kouluikäisiä on seitsemän prosenttia ja uuden Jätkäsaaren puolella 9,7 prosenttia.

Uusi Jätkäsaari on edelleen yksi Helsingin lapsirikkaimmista alueista. 

Helsingin tilastollisen vuosikirjan mukaan helsinkiläisistä 6,6 prosenttia oli alle kouluikäisiä lapsia vuoden 2021 lopussa.

Kokonaishedelmällisyysluku Suomessa oli Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2021 edelleen historiallisen matala. Suomessa syntyi 1,46 lasta naista kohden. Luku on kuitenkin ollut hieman nousussa pari vuotta. Vuoden 2019 luku 1,35 lasta naista kohden oli kaikkien aikojen matalin  luku Suomessa.

”Tämä näkyy automaattisesti syntyneiden määrissä, ja vaikuttaa siten osaltaan Jätkäsaarenkin pienten lasten määriin ja osuuksiin koko väestöstä”, kertoo erikoistutkija Harri Sinkko Helsingin kaupungilta.

Ruoholahden lapsirikkaimpina vuosina 1993–1994  Suomen kokonaishedelmällisyysluku oli yli 1,8.

Tilastokeskus julkaisee vuotta 2022 koskevat uudet viralliset väestötiedot tämän kuun lopussa. 

Jätkäsaaressa on myös selvästi enemmän pieniä asuntoja kuin Ruoholahdessa. Varsinkin yksiöissä ero on selvä: Jätkäsaaressa niitä on 21 prosenttia, kun Ruoholahdessa yksiöitä oli vain 11 prosenttia.

Kaksioita Jätkäsaressa on 39 prosenttia kaikista asunnoista. Ruoholahdessa 44 prosenttia asunnoista on kaksioita.

Lue koko juttu maaliskuun Jätkäsaari–Ruoholahti-lehdestä. Lehti jaetaan koteihin ja yrityksiin Jätkäsaaressa, Ruoholahdessa, Lauttasaaressa, Punavuoressa ja Eirassa. Näköislehteen pääset TÄSTÄ