Lämpöpumppu ja aurinkopaneelit jauhavat kymppitonnien säästöt taloyhtiölle

Poistoilmalämpöpumppujärjestelmän näkyvin osa on katolla oleva yksikkö, jonka edessä Miika Rahikainen seisoo. (kuva Rauno Hietanen)

Ruoholahtelainen taloyhtiö säästää yli 50000 euroa vuodessa ja on välillä omavarainen sähkössä. Taloyhtiön energiapuuhamies on kysytty vieras naapurustossa.

Energiapuuhamies Miikka Rahikainen on haluttu vieras naapurustossa. 

Tämän haastattelun jälkeen hän käy jälleen yhdessä lähialueen taloyhtiön yhtiökokouksessa kertomassa, miten paljon he ovat säästäneet sen jälkeen kun heidän taloyhtiöönsä asennettiin poistoilmalämpöpumppujärjestelmä (PILP) ja reilu kaksisataa aurinkopaneelia.  

Säästöä Rahikaisen taloyhtiössä tosiaan kertyy, useita kymmeniätuhansia euroja vuodessa. Ruoholahdessa sijaitsevassa 1990-luvulla rakennetussa taloyhtiö Rusokkikujassa on 146 asuntoa.  

Yhtiö investoi hiljattain energiaremonttiin, joka sisälsi poistoilmalämpöpumput, patteriverkoston tasapainotuksen, yläpohjan lisäeristämisen ja aurinkovoimalan. Kaikkiaan taloyhtiön maksettavaksi tästä jäi ARA-tukien jälkeen reilu 400 000 euroa. 

Sijoitettu summa on suuri, mutta sen lasketaan maksavan itsensä takaisin noin seitsemässä vuodessa. Rahikainen arvioi, että takaisimaksuaika todennäköisesti puolittuu, koska energian hinta on noussut huimasti Venäjän sotatoimien seurauksena.

”Meillä tulee tänä vuonna säästöä sellaiset 50000 euroa pelkästään poistoilmalämpöpumpusta.”

PILP otettiin käyttöön syyskuussa 2021, ja sillä taloyhtiö pystyy tuottamaan noin 70 prosenttia talon energiankulutuksesta.

”Käytännössä ostamme kaukolämpöä lisäenergiaksi pakkasella ja lämpimän veden kulutuspiikeissä”, Rahikainen sanoo.

Aurinkopaneelivoimala taloyhtiössä otettiin käyttöön maaliskuussa 2022. Se tuottaa kunnioitettavat 85 megawattia sähköä vuodessa. 

”Siitä tulee sellaiset 10 000 euroa säästöä vuodessa yhtiölle ja asukkaille.”

Laskelma perustuu taloyhtiön tällä hetkellä maksamaan sähkönhintaan, joka on vallitsevaan maailmantilanteeseen nähden hyvin alhainen, vain viisi senttiä kilowatilta plus sähkönsiirto.

”Meillä päättyy ensi kesänä sähkösopimus. Jos uuden sopimuksen kanssa sähkö maksaa meille esimerkiksi 20 senttiä kilowatilta,  niin meidän 85 megawatin aurinkopaneelien tuotto vuodessa 20 sentin hinnalla onkin 22 000 euroa vuodessa”, Rahikainen laskeskelee.

Taloyhtiö Rusokkikujan itse tuottama sähkö menee lämmitykseen, talotekniikkaan, hisseihin ja niin edelleen. Kun talo on saanut kaiken tarvitsemansa sähkön, ylijäämäsähkö syötetään asuntoihin, eli vaikkapa asukkaiden telkkaria, jääkaappia ja kahvinkeitintä varten.

Kesäkuukausina oma aurinkovoimala on tuottanut niin paljon sähköä, että talo ja sen asukkaat eivät ole saaneet kulutettua sitä kaikkea. 

”Ensin aurinkosähkö käytetään yhtiön hyväksi. Eli lämmitys, lämmin käyttövesi, ilmanvaihto, hissit ynnä muu. Ja sen jälkeen ylijäänyt aurinkosähkö syötetään asukkaille. Kun kaikkien asuntojenkin tarve on täytetty, niin sitten se loppu myydään verkkoon.”

Tänä vuonna paneelit ovat tuottaneet noin 75 000 kilowattia, josta vain 2500 kilowattia on myyty verkkoon.

”Tämä on älyttömän hyvä luku. Me olemme pystyneet itse käyttämään sähkön sillä hetkellä kun se tuotetaan. Normaalitilanteessa, kun ei ole tällainen energiakriisi päällä, niin se myyminen ei ole kannattavaa vaan itse käyttäminen on, Koska itse käyttämällä säästää sähkönsiirtomaksut ja sähköverot.

”En usko, että pitkällä aikavälillä aurinkosähkön myyminen on erityisen kannattavaa, mutta nykyisessä energiakriisissä se on ollut.”

Rauno Hietanen
Jätkäsaari–Ruoholahti-lehti

Lue koko artikkeli lokakuun Jätkäsaari–Ruoholahti-lehdestä. Näköisversioon pääset klikkaamalla TÄSTÄ