Venepaikkoihin on luvassa aiempaa suurempi tunku

Veneilytunnelmia elokuulta 2017 Ruoholahden kanavalta. (kuva Rauno Hietanen

Koronavuonna 2020 venepaikkahakemuksia tuli enemmän kuin vuonna 2019. Kaupunki uskoo, että hakemuksia sapuu tänäkin keväänä runsaasti.

Veneilykausi on täällä, vaikka maailmantilanne olisi mitä muuta mieltä tahansa.

Jätkäsaari ja Ruoholahti ovat vilkkaita alueita pienveneilyn kannalta. Alueella onkin useita satoja kaupungin vuokraamia paikkoja pienveneille. Myös useat alueen venekerhot tarjoavat jäsenyyden kautta venepaikkoja lähialueilla.

”Yleisesti ottaen voisi sanoa, että korona on vaikuttanut haku innokkuuteen jonkin verran jo viime keväänä. Hakemuksia oli enemmän vuonna 2020 verrattuna vuoteen 2019”, kertoo useamman vuoden venepaikkavarauksissa työskennellyt Helsingin kaupungin palveluneuvoja Maarit Härkönen.

Härkösen mukaan hakemusten määrä on nousujohtoinen myös tänä keväänä. Hänen arvionsa on, että paikkoja on vapautumassa jonkin verran vähemmän kuin viime keväänä.

Veneilystä on innostuttu vuonna 2020 enemmän kuin aiempina vuosina. Syy voi olla koronassa tai jossain muussa, mutta ainakin veneilyharrastuksessa on helppoa pitää turvavälit muihin harrastajiin. 

Traficomin vesikulkuneuvojen ensirekisteröintitilastosta selviää, että vuosi 2020 oli aiempia vuosia vilkkaampi. 

Vuonna 2020 uusia moottoriveneitä rekisteröitiin 3361 kappaletta Suomessa. Aiemmat viisi vuotta ensirekisteröintejä on ollut noin 2800 kappaletta vuotta kohden. Hyppäys edellisvuosiin on siten noin 20 prosenttia. 

Traficomin lukujen mukaan vesillä nähdään myös vesiskoottereita aiempia vuosia enemmän. Vesiskoottereita ensirekisteröitiin lähes 1300 kappaletta viime vuonna. Parina aiempana vuonna niitä on rekisteröity tuhatkunta kappaletta vuodessa. 

Jätkäsaari–Ruoholahden alueella on noin 350 venepaikkaa, joita kaupunki vuokraa suoraan veneilijöille.  

Helsingissä on kymmeniä venesatamia, joissa on yhteensä noin 12 000 venepaikkaa. Tästä määrästä Helsingin kaupunki vuokraa noin neljäätuhatta venepaikkaa suoraan veneilijöille.

Loput venepaikat on vuokrattu venekerhoille ja pursiseuroille, jotka vuokraavat niitä edelleen jäsenistölleen.

Venepaikan hinnat kaudelle 2021 Ruoholahden kanavaan, Jaalarantaan ja Kellosaarenrantaan alkavat 220 eurosta. Tammasaarenaltaassa hinnat alkavat 310 eurosta. Salmisaaren ja Saukonpaaden venepaikkavuokrat alkavat 200 eurosta. Hietalahdenaltaasta venepaikkamaksu on 170 euroa.

Halutuimpia venepaikkoja voi joutua odottamaan vuosia. 

Kaupunki neuvoo, että nopein tapa saada venepaikka haluamastaan sijainnista on ensin hakea venepaikkaa useista satamista, ja ottaa jokku tarjotuista paikoista vastaan, vaikka sijainti ei olisikaan mieleinen. Kun venepaikan on saanut, voi hakea vaihtoa toivomaansa satamaan. 

Venepaikkojen hakeminen ja hinnasto:
www.hel.fi/helsinki/fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/ulkoilu/veneily

Rauno Hietanen
Jätkäsaari-Ruoholahti-lehti

Lue koko juttu näköislehdestä tästä linkistä